Roikkuvatsan korjaus

Roikkuvatsan korjaus eli abdominoplastia

Abdominoplastia eli vatsan kiristys on leikkaus, jolla korjataan löystyneet vatsanpeiteet. Raskaus, suuret painonvaihtelut tai pitkäaikainen lihavuus saattavat veltostuttaa vatsanpeitteitä ja venyttää vatsan lihaskalvoa, jolloin vatsanpeitteet alkavat roikkua.  Toimenpide muotoilee vatsaa ja kaventaa vyötärölinjaa, mutta se ei ole varsinainen laihdutuskeino.

Konsultaatio

Konsultaatiossa käydään läpi esitiedot, leikkauskelpoisuuteen vaikuttavat seikat ja haluttu lopputulos vatsan alueella. Samalla päätetään mitä leikkaustekniikkaa tullaan käyttämään. Konsultaatio jälkeen voidaan varata varsinainen leikkausaika.

Toimenpide

Leikkauksessa poistetaan ylimääräinen iho, ommellaan yhteen erkautuneet vatsalihakset ja muotoillaan vyötärölinja uudestaan. Samalla navalle tehdään uusi paikka iholle. Arpi jää alavatsalle poikittain usein lähes huomaamattomaksi. Leikkaus  tehdään nykyisin useimmiten puudutuksessa ja sedaatiossa ilman yleisanestesiaa. Kotiin pääsee normaalisti samana päivänä. Toimenpide kestää 1-4 tuntia, toipuminen klinikalla kahdesta neljään tuntia.

Leikkauksesta toipuminen

Leikkausarvet vaalenevat lähes näkymättömiksi 6 kk:n - 1 v kuluessa.  Ompeleet poistetaan yleensä viikon kuluttua tai käytetään sulavia ihonsisäisiä ompeleita, joita ei tarvitse poistaa. Koska leikkauksessa ommellaan vatsanpeitteitä ja kiristetään tukikalvoja tarvitsee toipumiseen varata riittävästi aikaa, noin 6 viikkoa. Leikkauksen jälkeen käytetään tukivyötä 3 viikkoa ympäri vuorokauden ja sen jälkeen 3 viikkoa päivisin.

Jälkitarkastus on hoitavan lääkärin vastaanotolla noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Koska raskaus saattaa venyttää korjattuja vatsanpeitteitä uudelleen kehotetaan välttämään raskautta vatsankiristysleikkauksen jälkeen. Raskauden yhteydessä tukikalvoissa olevat ompeleet saattavat pettää ja leikkaustulos menetetään. Joskus toimenpiteestä voi saada sairausvakuutuskorvauksen, siihen oikeuttavat terveydelliset syyt kuten vatsalihasten erkautuminen, vatsapoimun alainen ihottuma ja ihoinfektiot sekä selkäkivut.

Miniabdominoplastia

Miniabdominoplastia on selvästi pienempi toimenpide kuin varsinainen isompi abdominoplastia. Siinä ei poisteta kaikkea ihoa navan ja häpykarvoituksen välistä vaan noin 10-15 korkea ja 20-30 cm leveä alue. Toimenpiteen korjausvaikutus on pienempi kuin abdominoplastian eikä siinä kiristetä vatsan tukikalvoja. Myöskään navalle ei tarvitse tehdä uutta aukkoa vatsanpeitteisiin. Toimenpide tehdään yleensä puudutuksessa eikä yleisanestesiaa tarvita. Toisaalta miniabdominoplastian korjausvaikutus kohdistuu vain alavatsaan joten se on selvästi rajoitetumpi kuin abdominoplastia.