Roikkuvatsan korjaus

Roikkuvatsan korjaus eli abdominoplastia

Raskaus, suuret painonvaihtelut ja pitkäaikainen lihavuus saattavat veltostuttaa vatsanpeitteitä ja venyttää vatsan lihaskalvoa, jolloin vatsanpeitteet alkavat roikkua. Abdominoplastia eli vatsankiristysleikkaus on toimenpide, jossa poistetaan navan ja häpykarvoituksen välistä ylimääräinen iho ja rasvakudos sekä korjataan venyneitä tukikalvoja. Toimenpide muotoilee vatsaa ja kaventaa vyötärölinjaa, mutta se ei ole varsinainen laihdutuskeino.

Leikkauksesta toipuminen

Vatsan muotoiluleikkaus tehdään yleisanestesiassa ja leikkauksesta kotiutuu samana tai seuraavana päivänä. Leikkauksen seurauksena alavatsalle tulee poikittaisarpi bikinialueelle ja arpi navan ympärille, arvet vaalenevat lähes näkymättömiksi 6 kk:n - 1 v kuluessa. Toimenpide kestää 1-4 tuntia. Ompeleet poistetaan yleensä viikon kuluttua. Koska leikkauksessa ommellaan vatsanpeitteitä ja kiristetään tukikalvoja tarvitsee toipumiseen varata riittävästi aikaa, noin 1-2 kuukautta.

Leikkaus suunnitellaan plastiikkakirurgin vastaanotolla parhaan lopputuloksen saamiseksi ja ensimmäinen jälkitarkastus on hoitavan lääkärin vastaanotolla noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Koska raskaus saattaa venyttää korjattuja vatsanpeitteitä uudelleen kehotetaan välttämään raskautta vatsankiristysleikkauksen jälkeen. Raskauden yhteydessä tukikalvoissa olevat ompeleet saattavat pettää ja leikkaustulos menetetään. Joskus toimenpiteestä voi saada sairausvakuutuskorvauksen, siihen oikeuttavat terveydelliset syyt kuten vatsapoimun alainen taiveihottuma ja ihoinfektiot sekä selkäkivut.

Miniabdominoplastia

Miniabdominoplastia on selvästi pienempi toimenpide kuin varsinainen isompi abdominoplastia. Siinä ei poisteta kaikkea ihoa navan ja häpykarvoituksen välistä vaan noin 10-15 korkea ja 20-30 cm leveä alue. Toimenpiteen korjausvaikutus on pienempi kuin abdominoplastian eikä siinä kiristetä vatsan tukikalvoja. Myöskään navalle ei tarvitse tehdä uutta aukkoa vatsanpeitteisiin. Toimenpide tehdään yleensä puudutuksessa eikä yleisanestesiaa tarvita. Toisaalta miniabdominoplastian korjausvaikutus kohdistuu vain alavatsaan joten se on selvästi rajoitetumpi kuin abdominoplastia.