Rintojen pienentäminen

Rintojen pienentäminen on leikkaus, joka tehään isojen rintojen aiheuttamien ongelmien postamiseksi. Kookkaat rinnat aiheuttavat herkästi niska- ja hartiaseudun kipuja, mutta vaikutusta voi olla koko tukirangan alueella. Ne voivat korostaa ryhtivirheitä ja liivien olkaimet saattavat painaa ihoa. Lisäksi iho saattaa ärsyyntyä ja joskus rikkoutua rinnanaluspoimussa. Kookkaat rinnat saattavat olla myös sosiaalinen haitta ja haitata urheiluharrastuksia.

Konsultaatio

Konsultaatiossa käydään läpi potilaan ongelmat, toiveet ja menetelmät niiden ratkaisemiseksi. Nykyisillä lekkaustekniikoilla on usein mahdollista imettää vaikka rinnat o  pienennetty. Komplikaatiossa käydään läpi soveltuva leikkaustekniikka ja mahdolliset komplikaatiot.  Nykyisin käytämme Crisalix simulaatiosta, jossa muodostetaan potilaan vartalosta komiulotteinen malli. Tähän malliin voidaan tehdä muutoksia ja sen avulla voidaan muodostaa kuva leikkauksen jälkeisestä tilanteesta kun rinnat on piennennetty. Realistisemman kuvan saamiseksi voidaan apuna käyttää myös VD -laseja. Konsultaatio on toimenpiteen yhteydessä ilmainen.

Leikkaus

Rintojen pienentäminen tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa ja sedaatiossa, joskus yleianestesiassa.On olemassa monia eri leikkaustekniikoita ja oleellista on, että leikkaava plastiikkakirurgi tuntee tekniikkansa ja sen rajat. Leikkaustekniikka määrittää arvet, jotka ovat yleensä joko ympyrä- tikkukaramelli- tai ankkurimalisia, jolloin arpi tulee myös rinnanaluspoimuun. Pienennys voi olla sadasta grammasta useihin kiloihin rintaa kohden.

Leikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen rinnat ovat turvoksissa ja hieman omituisen näköiset, koska kudosta pyritään keräämään rinnan yläosiin, josta se painovoiman vaikutuksesta venyy alaspäin. Rintojen muotoutuminen ja laskeutuminen lopulliseen muotoonsa kestää useita kuukausia. Tukiliivien käyttö leikkauksen jälkeen on tärkeää. Yleensä liiviä pidetään vuorokauden ympäri ainakin kolme viikkoa ja tämän jälkeen aina päiväsaikaan vielä kolme viikkoa. Työstä riippuen sairausloman pituus vaihtelee 2- 5 viikkoon.