ru-Täyteaineet -päivän puheenaihe

20.05.2017

Posted by Heikki Penttilä

Askarruttaako sinua miten täyteaineet toimivat, miten pitkään ne pysyvät, koska pitäisi käyttää niitä eikä botuliinia tai pitäisikö käyttää kumpaakin? Tästä selvää vastauksia kysymyksiin, jotka saattavat mietityttää:

 • Mitä täyteaineilla hoidetaan?

 • Miten täyteaineet toimivat ja miten ne eroavat botuliinista?

 • Keinotekoiset ja luonnolliset täyteaineet.

 • Täyteaineiden vaarat

 • Mikä on paras täyteaine vai onko sellaista?

 • Milloin käyttää täyteainetta?

Jos olet kiinnostunut tästä blogista, sinulla on todennäköisesti ainakin jonkinlainen käsitys siitä, mitä täyteaineet ovat ja mihin niitä käytetään. Mielessäsi saattaa kuitenkin olla vielä täydentäviä kysymyksiä, joihin kaipaat vastauksia. Luettuasi tämän kirjoituksen saat vastaukset kysymyksiisi ja voit tehdä paremmin päätöksen onko tämä oikea kauneustoimenpide sinulle.

Mitä täyteaineilla voi hoitaa?

Täyteaineilla voi hoitaa monenlaisia kasvojen ikääntymismuutoksia ja lisätä täyteläisyyttä kuten:

 • Lisätään volyymiä ja tasoitetaan nenä-huulipoimuja (nasolabiaalipoimuja).

 • Täytetään ja muotoillaan huulia ja täytetään huulten reunoissa olevia pystyryppyjä.

 • Poskien täyttämiseen ja niiden ulkonäön nuorentamiseen palauttamalla niihin pyöreyttä.

 • Täyttämään silmien alla olevia uurteita (kyyneluria).

 • Täyttämään vesirokon tai acnen jättämiä arpia.

 • Täyttämään ohimolla ja alaposkella olevaa kuoppaa, jotka usein johtuvat rasvan siirtymisestä alaspäin ihon alla

Miten täyteaineet toimivat ja miten niiden toiminta eroaa botuliinista?

Täyteaineet ovat joko luonnollisia tai keinotekoisia aineita, jotka ruiskutetaan ihoon tai heti ihon alle täyttämään kuoppia, ryppyjä tai painaumia kudoksessa- niiden toiminta perustuu kudoksen tilavuuden kasvuun. Riippuen käytetystä täyteaineesta ja injektiokohdasta saattaa niiden vaikutus kestää puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen. On olemassa myös keinotekoisia pitkävaikutteisia täyteaineita, joiden vaikutus kestää jopa viisi vuotta.

Täyteaineita ei pidä sekoittaa botuliiniin. Usein kuulee sanonnan "Onpa siinä botuliinit menneet pieleen" kun näkee ylitäytetyt huulet tai väärin täytetyt posket. Vaikka kumpikin annostellaan ihon alle annettavina ruiskeina, käytetään botuliinia useimmiten otsaryppyjen ja sibeliusryppyjen tasoittamiseen sekä naururyppyihin silmäkulmissa. Botuliinin toiminta perustuu siihen, että se pysyvästi lamauttaa kasvojen pieniä lihaksia, joiden toiminnan seurauksena rypyt syntyvät. Botuliinin vaikutuksella ei ole mitään tekemistä täyteaineen tasoittavan ja täyttävän vaikutuksen kanssa.

Koska täyteaineet ja botuliini toimivat eri mekanismeilla, haluavat ihmiset usein kumpaakin, jolloin saadaan merkittävä nuorentava vaikutus kasvojen ulkonäköön.

Luonnolliset ja keinotekoiset täyteaineet

Täyteaineita on kahta eri lajia: luonnollisia ja synteettisiä. Suomessa synteettisiä täyteaineita ei juuri enää käytetä niiden riskeistä johtuen.

Luonnolliset täyteaineet ovat useimmiten hyaluronihappopohjaisia yhdisteitä. Niiden vaikutus näkyy heti ja kestää noin kolmesta kuukaudesta puoleentoista vuoteen, joskus harvoin kahteen vuoteen asti. Täyteaine hajoaa elimistössä hitaasti ja sen vaikutus -suotuisa tai epäsuotuisa- häviää. Niihin liittyy harvinaisena allergisten reaktioiden mahdollisuus. Kun täyteaine on alkanut hävitä, tarvitaan uusi annos vaikutusten ylläpitämiseksi. Suurin osa niistä, jotka ottavat täyteaineita haluavat täydennysinjektion vuoden sisällä.

Harvinaisten allergisten reaktioiden lisäksi on aina mahdollista, että täyteaine paakkuuntuu tai lähtee pois paikaltaan, vaikkakin tämä on harvinaista. Toisaalta, koska tulokset kestävät vain tietyn ajan, niin sama pätee myös mahdollisiin ongelmiin. Täyteaineet voidaan myös poistaa hyaluronidaasi-entsyymillä, joka ihon alle ruiskutettuna poistaa täyteaineen jopa muutamissa minuuteissa.

Keinotekoiset täyteaineet pysyvät paljon kauemmin kuin luonnolliset, niitä voikin pitää puolittain pysyvinä tai jopa kokonaan pysyvinä. Rypyt palaavat vain, koska ikääntyminen jatkuu ja sen seurauksena ryppyjä tulee lisää.

Kuten luonnollisillakin täyteaineilla on keinotekoisillakin haittansa, kuitenkin haitat ovat pitkäaikaisempia kuin luonnollisilla täyteaineilla. Lisäksi pysyviin täyteaineisiin liittyy tietty infektoitumisriski, se johtaa kasvojen alueella turvotuksiin, märkäkertymien ja granuloomien syntyyn ja juuri tästä syystä keinotekoisia täyteaineita ei Suomessa käytetä. Myös huonon kosmeettisen hoitotuloksen korjaaminen on merkittävästi hankalampaa pysyvän täyteaineinjektion jälkeen.

Täyteaineisiin liittyvät riskit

Tärkeimmät täyteaineiden riskit ovat: pitkään vaikutusaikaan liittyvät, paakkuuntuminen ja siirtyminen sekä injektiotekniikkaan (lääkärin taitoon) liittyvät seikat. Käytetystä materiaalista riippumatta liittyy injektiotekniikoihin oppimiskäyrä, samoin kuin eri täyteaineiden vaikutuksiin kudoksessa. Siten onkin syytä etsiä lääkäri, joka on antanut täyteaineruiskeita jo pitempään ja jolla on kokemusta runsaasti. Samoin kokemus eri merkkisistä täyteaineista on hyväksi. Useimmilla, jotka haluavat täyteaineita on useampi kuin yksi hoidettava kohta ja eri alueisiin tulisikin käyttää niihin sopivia täyteaineita.

Mikä on paras täyteaine?

Huolimatta siitä, mitä puhutaan ja kirjoitetaan, ei parasta täyteainetta oikeastaan ole olemassa. Kaikissa niissä on riskinsä, vaikkakin pienet. On taas suurelta osin käyttäjästä kiinni, mistä valmisteesta pitää ja mitä käyttää. Tähän vaikuttaa taas käyttäjän koulutus, tekniikka, taito ja käyttökohde sekä kasvojen anatomia. Oikeaa täyteainetta ei saa selville mediasta eikä mainoksista.

Täytyy myös muistaa, että monet vuosien mittaan suurin otsikoin markkinoille tulleet, ja valmistajan tukemien tutkimusten valossa hyvänlaatuisiksi julistetut täyteaineet ovat kadonneet markkinoilta eri syistä, jotkut kohun saattelemina, toiset vähin äänin. Otsikoihin pääseminen ei aina takaa hyviä tuloksia.

Koska pitäisi harkita täyteaineita?

Voi hyvällä syyllä väittää, että täyteaineilla voi korjata kasvojen ikääntymismuutoksia aivan toisella tavalla kuin ihonhoitotuotteilla. Tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö ihonhoitotuotteilla saisi todella merkittävää parannusta ihon kuntoon. Alan ammattilaisille on aivan selvää, että asianmukaisilla ja laadukkailla ihonhoitotuotteilla saadaan ihon ikääntymistä merkittävästi hidastettua ja ihon kuntoa kohennettua. Tästä huolimatta ikä, lihastoiminta, rasvan katoaminen, painovoima ja aurinko vaativat veronsa kasvoissa. On aivan selvää, että täyteaineilla voidaan korjata syvä uurteita ja kudoskatoa kasvoissa tavalla, johon pelkkä ihonhoito ei pysty. Niillä voidaan palauttaa täydempi, nuorekkaampi ulkonäkö kasvoille.

Jos haluat täyteaineita, on syytä kääntyä asiantuntevan lääkärin puoleen, silloin saat parhaat neuvot siitä, mitä täyteainetta ja kuinka paljon tarvitset ongelmiesi hoitoon. Täyteaineita ei kuitenkaan tule käyttää hyvän ihonhoidon korvikkeena, vaan niiden jälkeenkin tulee ihoa huoltaa ja huolehtia kesällä riittävästä aurinkosuojauksesta. Tämä takaa ihon säilymisen nuorekkaana pitkän ajan.

Etkö saanut vastausta tekstistä johonkin sinua askarruttavaan kysymykseen täyteaineista? Kirjoita kysymyksesi kommenttikenttään, niin vastaamme sinulle!