ru-Kun valitset plastiikkakirurgia

19.05.2017

Mitä tulee huomioida kun hakeutuu plastiikkakirurgiseen leikkaukseen?
Ennen kun teet mitään on syytä paneutua asiaan hieman paremmin. Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen sivuilta löytyy lista yhdistyksen jäsenistä, samoin Valviran TERHIKKI -tietokannasta löytyvät Suomessa laillistetut ja plastiikkakirurgin pätevyyden saaneet lääkärit.


Pikavinkit varmaan onnistumiseen

Muutamia sellaisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee itselleen plastiikkakirurgista toimenpidettä:

1. Etsi plastiikkakirurgi, joka on tehnyt tällaisia toimenpiteitä. Kaikki eivät tee kaikkea.

2. Käy konsultaatiossa ja keskustele toimenpiteestä valitsemasi kirurgin kanssa, sen tavoitteista, menetelmistä ja riskeistä. Varmista, että konsultaation tekee terveydenhuollon ammattilainen. Alustavan konsultaation voi tehdä esimerkiksi kokenut ja koulutettu hoitaja. Lopulliset hoitopäätökset sovi kuitenkin leikkaavan kirurgin kanssa.

3. Huomioi leikkauksessa käytettävät menetelmät ja esimerkiksi rintaimplanteista niiden CE sertifikaatti. Kysy erilaisista käytettävistä menetelmistä ja tuotteista lääkäriltäsi. Erilaisilla menetelmillä voi saavuttaa erilaisia tuloksia, on myös huomattava, että kaikkia menetelmiä ei voi käyttää kaikissa tapauksissa vaan jokainen potilas on erilainen ja se saattaa rajata menetelmien käyttöä.

4. Kysy kirurgiltasi kokemuksesta ja koulutuksesta.

5. Jos toimenpiteen jälkeen tulee epäilyttäviä oireita kuten kipua, turvotusta, punoitusta leikkausalueelle tai nousee kuume niin hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon. Mikäli olet käynyt jollain toisella paikkakunnalla plastiikkakirurgilla (tämä on varsin yleistä) antaa kotipaikkakuntasi päivystyspiste ensiavun. On tietysti hyödyllistä olla yhteydessä hoidon antaneeseen lääkäriin heti oireiden ilmetessä, mutta aina tämä ei ole mahdollista.

Muutama sana täyteaineista. Täyteaineita, joilla voi varsinkin kasvojen alueella aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa saa ruiskuttaa lähes kuka tahansa, koska ne ovat niin sanottuja teknisiä valmisteita. Botuliinitoksiinia, joka on reseptilääke, saa laittaa vain lääkärin valvonnassa, vaikka tuote onkin varsi turvallinen. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että botuliinitoksiini tulisi vapauttaa kaikille ruiskutettavaksi vaan lähinnä, että täyteaineiden käytäntöjä tulisi ehkä tiukentaa. Ole siis tarkkana missä otat täyteaineita.
Mistä sitten saa luotettavaa tietoa? Internetin keskustelupalstoja käytetään paljon tietolähteinä, mutta niitä vaivaa täydellinen kontrollin puute ja vastuuttomuus, niihinhän saa kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa, kiinnijäämisen vaaraahan ei juuri ole, vaikkei totta puhuisikaan.

Täyttä varmuutta ei varmasti saa mitenkään, usein on viisainta katsella ympärilleen ja valita itselle parhaalta tuntuva vaihtoehto. Kun käyt läpi ylläolevan tarkistuslistan olet jo paremmin turvassa ja voit toteuttaa unelmasi.