HUOMIO IMPLANTTIPOTILAAT JA RINTOJEN SUURENNUSTA HARKITSEVAT

14.03.2019

 BIA-ALCL, uusi tärkeä asia rintaimplanteista

Töölön sairaalassa järjestettiin 13.2.2019 lääkäreille tarkoitettu symposium tärkeästä asiasta. Aiheena oli BIA-ALCL. Kirjainhyhdistelmä ei aivan heti avaudu, mutta sisältää tärkeä asian. BIA-ALCL tarkoitta rintaimplantteihin liittyvää ( BIA =Breast Implant Associated) anaplastista suurisoluista lymfoomaa (ALCL= Anaplastic Large Cell Lymphoma).

Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain, joka esiintyy potilailla, joille on laitettu silikorintaimplantit. Tauti on harvinainen, maailmassa implantit on laitettu yli 10 000 000 naiselle ja BIA-ALCL on todettu 681 naisella tähän mennessä. Esiintyvyys näillä luvuilla on alle 7 naisella/100 000 implanttileikattua.

Tautia esiintyy kaksi muotoa, vaarattomampi, jossa taudille tyypillisiä soluja löytyy impantin kapselista ja implanttia ympäröivästä nesteestä. Taudin toinen muoto in vaarallisempi. Silloin BIA-ALCL solut muodostavat kasvaimen, patin, joka tunkeutuu kapselin läpi ja leviää ympäröiviin kudoksiin. Taudin tähän muotoon kuolleisuus, tapauksia on 17/ 681 eli 2,5%. Tauti ei siis ole täysin vaaraton.

Ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin, jos ei ole mitään oireita. BIA-ALCL kehittyy tyypillisesti vuosia implanttien laittamisen jälkeen. Se on liittynyt läheisesti yhteen valmstajaan ja karheapintaisiin implantteihin. Myöhemmin sitä on löydetty useiden valmistajien karheapntaisten implanttien kanssa. Jos sinulle on asennut sileät implantit eikä sinulla ole aikaisemminkaan ollut karheita implantteja ei nykykäsityksen mukaan ole riskiä saada BIA-ALCLaa.

Kenen on syytä olla huolissaan?

Oiireeettoman naisen ei tarvitse olla huolissaa. Tyypillinen oire on toispuoleinen turvotus, joka alkaa vuosia, yleensä 5-15 vuotta, implanttien asentamisen jälkeen. Turvotus on yleensä kivuton, siihen saattaa liittyä ihottuma, jossa ei kuitenkaan ole koepalassa lymfoomaa. Samoin saattaa esiintyä kutinaa, voimakastakin, se on tyypillinen lymfooman oire. Joskus BIA-ALCL ilmaantuu pattina rintaimplantin seudussa ja siihen voi liittyä kipua. Turvotuksen alkuun ei liity tyypilisiä implantti-infektion oireita, kuumetta, kipua, punoitusta ja kuumotusta rinnassa, eikä myöskään tulehdukseen liittyviä laboratoriolöydöksiä.

Löydöksenä on ultraäänitutkimuksessa implanttia ympäröivä sakkainen nestevaippa, siitä otetusta punktionäytteestä löytyvät solut, jotka johtavat ajatukset BIA-ALCLaan. Diangnoosi on kuitenkin vaikea tehdä, sympsiumissa todettiinkin, että käytännössä vain yliopistosairaaloissa on käytettävissä tarpeelliset laitteet ja menetelmät. Niitä ei ole edes keskussairaaloissa, yksityissektorista puhumattakaan.

Mitä pitää tehdä, jos epäilee BIA-ALCLaa?

Jos epäilee BIA-ACLCaa on syytä heti hakeutua leikanneen plastiikkakirurgin vastaanotolle, jos hän ei ole enää työelämässä niin jollekkin toiselle plastiikkakirurgille. Tällöin voidaan tehdä tutkimukset ja, mikäli tilanne sitä vaatii, lähete yliopistosairaalaan. Koska kyseessä on pahanlaatuinen tauti on tärkeää päästä diagnoosiin - tai mikä vielä parempi- poissulkea se. Jos oireita ja löydöksiä on, ei kuitenkaan tule ryhtyä leikkaushoitoon, ennen kuin on päästy täyteen varmuuteen taudin luonteesta.

Miten BIA-ACLC hoidetaan?

Implantin kirurginen poisto kapseleineen on ensimmäinen vaihe. Jos tutkimuksissa havaitaan kasvaimen ulottuvan implanttikapselin läpi annetaan myöhemmin jatkohoitoja. Niiden tarpeesta päättää yliopistosairaalan moniammatillinen lymfoomaryhmä. Jatkohoidot ja seuranta tapahtuvat yleensä syöpätautien hoitoyksikössä.

Kenen ei tarvitse olla huolissaan?

Jos sinulle on tehty implanttileikkaus, vaikka vuosia sitten, eikä sinulla ole oireita, ei ole mitään syytä huoleen. Jos rinnassa on turvotusta esimerkiksi virtsatietulehduksen, hammas-, korva- tai rintatulehduksen jälkeen, on näistä implanttiin levinnyt tulehdus yleensä syynä oireisiin. Silloin on kuitenkin syytä tutkia ja seurata tilanne täyteen paranemiseen asti. Jos sinulla on, ja on aina ollut, sileät implantit ei nykykäsityksen mukaan riskiä saada BIA-ALCLaa ole. Myös n.s. mikrokuviodut (microtextured) implantit ovat selvästi turvallisempia kuin varsinaiset karheapintaiset (macrotextured) implantit.

Implanttien seuranta

Kaivopuiston Klinikalla rintaimplantteja on seurattu harvenevin käyntivälein viiden vuoden ajan leikkauksesta. Kontrollit ovat olleet 1 kk, 6 kk, 1v, 3 v ja 5 v leikkauksesta. Koska BIA-ALCL tyypillisesti syntyy tämän seuratajakso jälkeen on syytä huolellisuuteen. Itseseuranta on kaikkein tärkein menetelmä. Jos rintoihin tulee seurantajakson jälkeen yllättäviä löydöksiä, rinnathan tulee tutkia itse sännöllisesti, täytyy heti hakeutua tutkimuksiin. Tarjoamme mahdollisuuden myös tutkimuksiin Kaivopuiston Klinikalla. Käynnin yhteydessä tehdään myös ultraäänitutkimus. Nämä käynnit ovat luonnollisesti vapaaehtoisia ja niistä peritään käynnin yhteydssä normaalit erikoislääkärissä käynti- ja tutkimusmaksut. Varsinaisia seulontatutkimuksia ei taudin harvinaisuuden vuoksi pidetä tarpeellisina.

Implantit Kaivopuiston Klinikalta?

Muista kuin BIA-ALCLaan liittyvistä syistä olemme pääsääntöisesti käyttäneet sileäpintaisia pehmeitä implantteja jo vuosia. Onneksi voimme todeta, että tämä valintamme tarjoaa parhaan tällä hetkellä tunnetun suojan BIA-ALCLaa vastaan. Tulemme jatkossakin käyttämään sileitä implantteja mahdollisimman paljon, seuraamme tilannetta aktiivisesti ja muutamme menettelytapojamme, jos tutkimustieto antaa siihe aihetta.

Heikki Penttilä LT,

Kirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri

Kaivopuiston Klinikka, vastaava lääkäri