Alfatvn haastateltavana

06.11.2019

 Olimme Mirkan kanssa Alfatvn haastattelussa maanantaina 4.11. aiheesta kauneuskirurgia. Mukanamme oli kaksi potilastamme, jotka varsin avoimesti kertoivat heille tehdyistä toimenpiteistä. Potilaiden kertomukset ja toimittaja Linnea Aaltosen kysymykset rakensivat kahden tunnin rupeaman selkärangan. Tilanne oli kaikkien kannalta mukava ja juttu luisti. 

Olennaisen osan illasta veivät katselijoiden kysymykset. Niitä tuli noin 80 kappaletta, joista noin kuuteenkymmeneen ehdittiin vastata. Pahoittelumme niille, joiden kysymyksiin ei vastattu, yritäme keksiä jonkin tavan, jolla asia saataisiin hoidettua.

Kysymyksistä muutama jäi mieleen. Tavallisimpia ovat ikärajat. Kauneuskirurgiaa ei tehdä pääsääntöisesti alle 18-vuotialle, koska voidakseen tehdä päätöksen kauneusleikkauksesta tulee potilaan olla täysi-ikäinen. Harkinnanvaraa on silloin, kun nuori ihminen saapuu vanhemman tai vanhempien kanssa konsultaatioon ja suunnitelma tehdäänvan hempien läsnällessa ja hyväksynnällä. Tällaisessa tilanteessa on myös usein taloudellinen näkökanta, leikaukset maksavat jonkin verran ja nuorilla ihmisillä rahavarat ovat usein rajalliset, joten vanhemmat ovat mukana myös maksajan roolissa. Usein näin nuorten ollessa kysymyksessä ei ole kyse pelkästä kauneuskirurgiasta, vaan jonkin hieman vakavamman ulkonäköhaitan korjaamisesta.

Usein kysytään myös yläikärajaa. Periaatteessa sitä ei ole, tärkeämpi asia on terveys. Vanhan sanonnan mukaan ikähän on vain luku. Tietyissä rajoissa näin on, mutta iän lisääntyessä, vaikka terveys olisi hyväkin, vähenee elimistön rasituksen sieto ja leikkaus muodostaa aina rasituksen elimistölle. Tämän vuoksi isompia leikauksia harkitaan varsin tarkoin kun ikää potilaalle alkaa kertyä. Ikää merkittävämpiä ovat kuitenkin perussairaudet, jotka saattavat jo nuoremmalla iällä asettaa rajoituksia suoritettaville toimenpiteille. Tällaisia merkittäviä sairauksia ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit, sokeritauti, korkea verenpaine, pahanlaatuiset kasvaimet ja psyyken sairaudet. Myös päihdyttävien aineiden väärinkäyttö on este kauneusleikauksille. Sen sijaan nykyisillä hoitokäytännöillä hoidettu HIV infektio, kun virusten määrä veressä on nolla, ei ole leikkauseste.

Varsin mielenkiintoinen kysymys oli aihettaako kauneusleikkaus autoimmuunitauteja. Asiaa on tutkittu Kanadassa jo vuosikymmeniä sitten varsin laajassa tutkimuksessa, jossa oli noin 16 000 naista, joilla oli rintaimplantit. Mitään lisääntynyttä autoimmuunitautien esiintymistä normaalivästöön verrattuna ei havaittu. Eli silikoni-implantit sinänsä eivät aiheuttaneet autoimmuunitautien määrän lisääntymistä tutkimusryhmässä ja tätä tutkimusta voidaan, suuresta potilasmäärästä johtuen, pitää varsin luotettavana. Toisaalta asiaa voi katsoa kauneuskirurgian ja kirurgian- kannalta yleisemmin. Monet kauneuskirurgiset toimenpiteet ovat käytössä myös korjaavan kirurgian alalla. Esimerkiksi rintojen pienennyksiä ja kohotuksia samanlaisilla tekniikoilla tehdään sekä kosmeettisista, että lääketieteellisistä syistä. Sama pätee kasvojen kohotuksiin esimerkiksi kasvohermohalvauksen hoidossa tai kosmeettisista syistä ja vatsan kiristyksiin laihduttamisen tai laihdutusleikkauksen jälkeen. Kosmeettiset toimenpiteet eivät siis oleellisesti eroa tässä suhteessa muusta kirurgiasta. Kun anestesia ja aseptiikka keksittiin 1800-luvun loppupuolella alkoi kirurugian yleistyminen ja yhä useampia sairauksia alettiin hoitaa kirurgisesti. Kuitenkaan mitään suurta autoimmuunisairauksien esiintymisen lisääntymistä ei ole yli sadan vuoden aikana leikatuissa kirurgisissa potilaissa havaittu. Minulta on joskus myös kysytty, tai pikemminkin ehdotettu, että voisiko esimerkiksi kasvojen ja kaulan ihon laserhoito laukaista autoimmunin kilpirauhastulehduksen. Nykytiedon valossa asia ei näin ole. Lisää tietoa autoimmuunisairauksista saat tästä.

Koko ohjelman näet tästä linkstä. Uskoisin, että siitä saa paljon tietoa kauneuskirurgiasta helposti omaksuttavassa muodossa.

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille ja jos on jotain kysyttävää niin ottakaa yhteyttä Kaivopuiston Klinikalle!


Terveisin


Heikki Penttilä