Hörökorvaleikkaus


Hörökorva tai hörökorvat ovat kiusallinen vaiva, ne eivät uhkaa terveyttä mutta voivat merkittävällä tavalla haitata hyvinvointia.

Hörökorvaleikkaus on toimenpide, jolla korjataan korvalehden poimun oikeaminen, joka on useimmiten syynä korvan virheasentoon. Reunapoimun etupuolella sijaitsevan poimun oikeneminen aiheuttaa korvalehden kääntymisen eteenpäin ja virheasennon, hörökorvaisuuden. Tilannetta saattaa vielä hankaloittaa se, että korvalehti ei ole normaalisti painunut luun pintaa vasten takaosastaan vaan harottaa ulospäin.

Hörökorvaleikkauksessa korjauksessa korvalehden poimu rakennetaan uudestaan ja se tuetaan erillisillä tukiompeleilla. Samalla korvalehti kiinnitetään korvan takana sijaitsevan luun pintaan korvalehden saamiseksi oikeaan asentoon. Haava sijaitsee korvalehden takana näkymättömissä ja arpi jää hyvin piiloon. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, paitsi jos kyseessä on aivan pieni lapsi.

Toimenpiteen jälkeisenä päivänä on tarkastus joko leikkaavan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla. Tällöin tarkastetaan, että korvalehteen ei ole kehittynyt verenpurkaumaa. Sidosta pidetään yksi tai kaksi päivää toimenpiteen jälkeen korvalehden suojana, ompeleet poistetaan viidentenä päivänä toimenpiteestä.

Korvalehteä on syytä pitää päätä vasten painettuna ainakin kymmenen päivän, mieluummin kahden viikon ajan toimenpiteestä. Helpoimmin tämä onnistuu esimerkiksi  käyttämällä urheilijoiden hikinauhaa. Toimenpiteen yhteydessä annetaan myös kipulääke- ja antibioottireseptit. Antibioottia on syytä syödä viiden päivän ajan korvaruston suojaamiseksi infektiolta, kipulääkkitä tarpeen mukaan. Jälkitarkastus on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta