Hiustensiirto

Mikä aiheuttaa hiustenlähdön?

Hiustenlähtö on usein perinnöllistä mutta myös esim. stressi voi vaikuttaa hiustenlähtöön. Yleisin syy miehillä on miessukuhormoneista johtuva hiustenlähtö. Muita syitä voivat olla esimerkiksi alopecia areata ja erilaiset aineenvaihduntasairaudet.

Miten hiustenlähtö luokitellaan?

Useimmiten hiukset alkavat harventua edestä ohimokohdilta, jolloin hiusraja vetäytyy taaksepäin tai taka-alueelta ns. pyörteen alueelta, jonne alkaa tulemaan ympyrän muotoinen harventunut alue. Ensin hiukset ohentuvat ja sen jälkeen saattaa hiusten kasvu hidastua, jolloin hius ei kasva pituutta. Tämän jälkeen usein hiukset hiljalleen tippuvat pois.

Sopiiko hiustensiirto minulle hoidoksi?

Hiustensiirto sopii niin miehille kuin naisillekin. Edellytyksenä on se, että olet perusterve ja sinulla on takaraivolla riittävästi hiuksia, joita voimme siirtää harventuneelle tai kaljuuntuneelle alueelle.

Mitä hoitoon kuuluu?

Ennen toimenpidettä tulee käydä vastaanotolla, jossa suunnitellaan yhdessä hiustensiirron laajuus sekä alueet minne hiuksia istutetaan. Toimenpiteen jälkeen tulee takaraivolla olevat ompeleet poistattaa 10vrk kuluttua ja jälkitarkastus tehdään sairaalalla noin 9 - 12kk kuluttua toimenpiteestä.

FUE ja FUT tekniikoiden vertailu

FUE (follicular unt extraction) tekniikassa siirteet otetaan ontolla poralla, joka irrottaa yhden -kolmen hiusjuuren suuruisen yksikön päänahasta. Riski hiusjuurten vahingoittumiseen on kuitenkin suurempi kuin FUT tekniikassa. Usein FUE tekniikalla saadaan siirrettyjä hiuksia kasvamaan noin 40 - 50% kun vastaavasti FUT tekniikassa siirrettyjen hiusten kasvu on 90%. Tämän vuoksi FUE tekniikka on asiakkaalle kalliimpi ja tulos on huonompi kuin FUT tekniikassa

Myös arvet ovat erilaiset. FUE tekniikassa arvet ovat pyöreitä pilkkuja, joita on takaraivolla kun taas FUT tekniikassa on viivamainen arpi takaraivolla.

Miten hiustensiirto toimii?

Hiustensiirto vaatii osaavan ja kokemusta omaavan hiustensiirtotiimin. Osaamattomissa käsissä tulos voi olla epätyydyttävä ja jopa luonnoton, jolloin se on huomiota herättävä.

Hiustensiirto toimenpiteenä

Yleensä käytetää FUT (follicular unit transfer) tekniikkaa.

Step 1

Hiustensiirto tapahtuu niin, että aluksi suunnitellaan asiakkaan ja kirurgin kanssa alueet, joihin hiuksia haluaan lisää. Sen jälkeen siirrytään leikkaussaliin ja ottoalue puudutetaan.

Step 2

Takaraivolta otetaan suikalemainen pala, josta leikataan siivuja (ns. slivereitä).


Step 3

Nämä sliverit lähtevät toiselle leikkaajalle, joka erottelee niistä siirteet. Yhdessä siirteessä voi kasvaa 1 - 4 hiusta ja nämä erotellaan sellaisissa kasvuryppäissä kuin ne ovat normaalistikin kasvaneet.

Step 4

Tämän jälkeen puudutetaan istutusalue ja siirteet siirtyvät istuttajalle, joka istuttaa siirteet uuteen kasvupaikkaansa.

Step 5

Tavoitteenamme on luonnollisen kaunis lopputulos. Tämän mahdollistaa vahvan ammattitaidon ja kokemuksen omaava henkilökuntamme sekä käytössämme oleva alan viimeisin koulutus ja huipputeknologia.

Onko toimenpide kivulias?

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, jolloin itse toimenpidealue on kivuton. Puudutusta lisätään aina tarvittaessa päivän aikana.

Kuinka kauan toimenpide kestää?

Toimenpiteen kesto riippuu toimenpiteen laajuudesta. Pienemmät noin 1000 hiuksen siirrot tehdään kolmessa - neljässä tunnissa, mutta isommat 4000 hiuksen siirrot vievät aikaa koko päivän. Kaiken kaikkiaan toimenpiteeseen on hyvä varata aikaa koko päivä.

Kuinka nopeasti tulokset näkyvät?

Tulokset hiustensiirrosta näkyvät selvästi noin 9 - 12kk kuluttua toimenpiteestä. Tässä vaiheessa on myös hyvä sopia jälkitarkastus aika lääkärille.

Kuinka kauan hiustensiirron vaikutus kestää?

Hiustensiirron tulos on pysyvä eli siirretyt hiukset kasvavat läpi elämän, niin kauan kuin ne kasvaisivat siirteiden ottokohdassa.

Liittyykö toimenpiteeseen komplikaatioita?

Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy aina komplikaatioriski ja yleisin niistä on tulehdus. Kuitenkaan tulehdukset eivät ole ongelmana osaavassa tiimissä. Toimenpiteestä tulee istutusalueelle myös turvotusta sekä rupia, jotka useimmiten ovat häiviävät kokonaisuudessaan kahdessa viikossa.

Tulokset

Hiustensiirron tulokset ovat hyviä ja täysin luonnollisen näköisiä osaavalla hiustensiirtotiimillä.

Toipuminen

Toipumiseen olisi hyvä varata aikaa noin kaksi viikkoa. Tässä ajassa ovat turvotukset sekä istutusalueen ruvet ehtineet lähteä. Tänä aikana kaikki raskas fyysinen työ sekä sykettä nostattava liikunta on ehdottomasti kielletty. Myöskin uiminen ja saunominen on kielletty tulehdusriskin vuoksi.

Henkilökunta

Professori Nordström, suomalainen plastiikkakirurgi, on kansainvälisesti tunnettu hiustensiirron kehittäjänä. Klinikkamme henkilökunta on saanut koulutuksen professori Nordströmin klinikalla. Kaivopuiston klinikalla hiustensiirtoon erikoistuneella työryhmällä on 11 vuoden kokemus hiustensiirroista.